Skip to main content

Vyhodnotenie súťaže Naj kniha Nitrianskeho samosprávneho kraja 2023

Zviditeľnenie regionálnych autorov, posilnenie kultúrnej identity nitrianskeho regiónu a podpora čítania boli hlavnými cieľmi súťaže Naj kniha Nitrianskeho samosprávneho kraja 2023, ktorú sme zakončili slávnostným vyhodnotením a ocenením autorov víťazných knižných titulov.

Obdobné súťaže obsahovo či graficky najhodnotnejších kníh vydaných za určité obdobie majú svoje opodstatnenie. V nitrianskom regióne v ostatnom období takýto typ súťaže chýbal. V roku 2023 sa Krajská knižnica Karola Kmeťka v Nitre po vzore viacerých regiónov, respektíve krajov Slovenska, rozhodla vyplniť túto medzeru. Pri príležitosti 100. výročia 1. verejnej knižnice Nitry usporiadala súťaž NAJ kniha okresov Nitra, Šaľa a Zlaté Moravce. V tomto roku sa súťaž s finančnou podporou Nitrianskeho samosprávneho kraja rozšírila na oblasť všetkých nitrianskych okresov. Podarilo sa to aj vďaka spolupráci s regionálnymi knižnicami: Knižnice Antona Bernoláka v Nových Zámkoch, Knižnice Józsefa Szinnyeiho v Komárne, Tekovskej knižnice v Leviciach a Tribečskej knižnice v Topoľčanoch.

Slávnostné vyhodnotenie sa konalo s účasťou riaditeľa Úradu Nitrianskeho samosprávneho kraja JUDr. Mgr. Petra Privalincavedúcej odboru kultúry a cestového ruchu PhDr. Silvie Detvayovej, riaditeliek regionálnych, mestských a obecných knižníc.

Riaditeľ Úradu Nitrianskeho samosprávneho kraja JUDr. Mgr. Peter Privalinec vo svojom príhovore vyzdvihol význam súťaže pre regionálnu kultúru a najmä pre detských čitateľov. „Chcem poďakovať, vážení autori, že takýmto spôsobom propagujete Nitriansky samosprávny kraj, lebo aj toto je pre nás veľmi dôležité. Pretože to, čo je pre telo posilňovňa, to je pre dušu a hlavu práve kniha,“ dodal riaditeľ úradu, ktorý autorom ocenenia tiež odovzdal.

Súťaž Naj kniha Nitrianskeho samosprávneho kraja 2023 prilákala záujem knižníc, spisovateľov a širokej verejnosti, ktorá mohla prostredníctvom online hlasovania rozhodnúť o „naj“ knižných tituloch regiónu za rok 2023. Vyše 600 hlasov určilo poradie víťazných titulov. Zo všetkých hlasujúcich boli vybraní traja výhercovia balíčkov vecných cien a budú kontaktovaní emailom.

Výhercovia: Martina Múčiková, Lenka Lukáčová, Majo Griesbach.

 

Aj ich hlasy rozhodli, že tretie miesto patrí titulu Profesori zločinu, ktorý je šiestou krimi detektívkou Petra Šlosera, bývalého policajného plukovníka odkrývajúceho pozadie policajného prostredia a zločinu.

Na druhom mieste sa umiestnil kolektív autorov titulu A párkányi régió kincsei oboznamujúci mladých čitateľov so známym a skrytým prírodným, hmotným i nehmotným kultúrno-historickým dedičstvom takzvaného regiónu troch riek. Kniha je unikátna využitím QR kódov rozširujúcich textový i grafický obsah knihy a nabádajúcich čitateľov riešiť interaktívne úlohy. Cenu prevzal Péter Bacsó, riaditeľ Základnej školy Endre Adyho v Štúrove.

Prvé miesto získal titul Nerozprávky pre deti, ktorý je zároveň debutom mladého spisovateľa Dávida Hamrana. Súbor 16 samostatných fantasy príbehov spájajú črty mýtickosti či ľudovej slovesnosti. V závere sa odhaľuje ich súvislosť a dobré sily, ktoré stoja za konaním a rozhodnutiami jednotlivých postáv. Kniha je určená pre deti nad 10 rokov, no tieto príbehy potešia všetky vekové skupiny a čoskoro k nim podľa slov Dávida Hamrana pribudne ďalší titul.

Atmosféu podujatia dopĺňal kultúrny program v podobe hudobných vstupov folklórneho súboru Nevädza a recitačného vstupu Rozálie Buriovej. Ako moderátor podujatím prítomných sprevádzal riaditeľ Ústavu stredoeurópskych jazykov a kultúr Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre, doc. PhDr. Ján Gallik, PhD.

Riaditeľka Krajskej knižnice Karola Kmeťka v Nitre Ing. Slavomíra Krasňanová v závere slávnostného odovzdávania poďakovala všetkým, ktorí sa do súťaže zapojili, či už nominovaním alebo hlasovaním: „Je to pre nás dôkaz, že kniha má stále miesto vo vašich srdciach a životoch. Autori kníh a publikácií si zaslúžia poďakovanie za ich úžasnú prácu a kreativitu, všetci čitatelia za ich vášeň a podporu, a samozrejme ďakujem Nitrianskemu samosprávnemu kraju za finančnú podporu našej odbornej činnosti“.

Súťaž Naj kniha Nitrianskeho samosprávneho kraja 2023 sa aj tento rok ukázala ako funkčný spôsob na propagáciu regionálnej literatúry a posilnenie vzťahov medzi čitateľmi a autormi. Organizátori ďakujú všetkým, ktorí sa zapojili do hlasovania, a tešia sa na potenciálny ďalší ročník tejto významnej kultúrnej udalosti.

 

  • 1. miesto a titul absolútna Naj kniha Nitrianskeho samosprávneho kraja 2023

Dávid Hamran: Nerozprávky pre deti

 

  • 2. miesto

Péter Bacsó et al.: A párkányi régió kincsei

 

  • 3. miesto

Peter Šloser: Profesori zločinu

 

 

Fotogalériu zo slávnostného vyhodnotenia si môžete pozrieť na tomto odkaze:  https://photos.app.goo.gl/CdLSgKFUFnntEeW29