Skip to main content

Hlbina: Triler plný nadprirodzených javov doplnených krimi zápletkou a hrôzostrašným prenasledovateľom

Ďalší z radu napínavých trilerov Jozefa Kariku vyšiel koncom roka 2023 a stihol sa zapísať medzi „knihy roka“. Príbeh opäť zasadený do mrazivej zimnej krajiny má ale tentoraz aj iné črty.

Dôstojník Štátnej bezpečnosti je v zime roku 1963 vyslaný k prípadu. Už pri vystupovaní na prímestskej stanici v Ružomberku má chuť naskočiť naspäť do vlaku.

Začiatok zatiaľ najhrubšieho Karikovho trileru sa spočiatku nesie v štýle jemu vlastným. Miznúce osoby a z ničoho nič sa vyskytujúce elementy sužujúce okolie liptovských hôr Karika neskôr dokresľuje kriminálnou zápletkou postavenou na vnútorných problémoch „fungujúceho“ socialistického systému moci. “Kolieska” tohto systému však majú svoje kazy z čias 2. svetovej vojny a Slovenského národného povstania, čo sa v príbehu viackrát prejaví aj s odkazom na reálne tragické udalosti Krvavej nedele v obciach Kľak a Ostrý Grúň.

Akčná krimi vsuvka sa začína hlbšie rozvíjať približne v polovici knihy, kedy sa sami seba pýtate, čo ešte vám cca 450 strán trileru vie ponúknuť. Tu vám pri predstavivosti celkom dobre pomôže aspoň niekoľko odsledovaných častí seriálu Kobra 11. :D

Hlavná postava major Gavenda rozpútava boj nielen proti neznámej sile, ktorá berie životy, ale aj proti svojim vlastným kolegom a nadriadeným. V snahe odčiniť, čo v minulosti spôsobil, sa púšťa do záchrany zdanlivo nevinných ľudí. No nič nie je tak, ako to na prvý či druhý pohľad vyzerá.

Keď Zlo, ktoré vládne na Čebrati, majorovi Gavendovi naplno (doslova) prejaví svoju tvár, atmosféra postavená na záhadnosti a strachu z neznámeho prejde do priamych popisov a začne pripomínať Texaský masaker motorovou pílou, na čo u Kariku možno nie sme až tak zvyknutí.

Čo sa slovenskému Lovecraftovi či Kingovi (ako Kariku niekedy nazývajú) aj tentoraz podarilo pôsobivo vytvoriť, je prostredie, ktoré v čitateľovi vyvoláva nepríjemné pocity a rastúce napätie. Nadprirodzené javy strieda s akciou a psychologickou hrou, no občas možno až príliš rýchlo. Fanúšikovia spomínaného žánru si aj pri Hlbine prídu na svoje. 

Upozorňujeme, že čítanie tejto knihy nie je vhodné pre detského čitateľa a citlivé povahy.