Skip to main content

A je tu zas: Satirický román o obávanom diktátorovi, ktorý opäť skúša svoju moc

Čo by sa stalo, keby sa Hitler zázračne prebral z mŕtvych v našej dobe? Čo by urobili ľudia? Zavrhli by ho? Poslali ho tam, odkiaľ prišiel? Alebo by sa ním nechali strhnúť? A spoznali by ho vôbec? Túto otázku pokladá nemecký novinár Timur Vermes vo svojej knihe A je tu zas.

Adolf Hitler sa jedného dňa roku 2011 preberie v centre Berlína a hoci sa spočiatku zmätene až komicky potáca novým svetom, dosť rýchlo sa zorientuje v novej realite a postupne sa dostáva na miesta, kde ho možno počuť – do médií. Stáva sa komediantom, ktorý na pohľad satiricky kritizuje súčasnú spoločnosť. Len my vieme, že je skutočný, len my vieme, že všetko čo hovorím, myslí úplne vážne. A ľudia? Tí si všetko vysvetľujú tak, ako sami chcú.

Táto kniha je vtipná a zároveň desivá. Je to dielo, pri ktorom sa človek zasmeje a potom uvažuje, či sa zasmiať mal. Je to obraz spoločnosti a nás samých. Je nám „vodca“ vtipný? Súhlasíme s niektorými myšlienkami alebo názormi? Čo to o nás hovorí?

Kniha vyšla v roku 2012 a v roku 2015 bol podľa predlohy natočený aj film. Hoci je to už 10 rokov, téma je v dnešnej dobe stále aktuálna, dokonca možno ešte viac. Jednou nevýhodou je, že kniha je písaná primárne pre nemeckého čitateľa, a tak sa stáva, že sa niektoré dvojzmysly a slovné hračky stratia v preklade, a že človek celkom nerozumie všetkým referenciám na politiku Nemecka. Napriek tomu je dielo prístupné aj našim čitateľom, keďže väčšina tém sa týka celej západnej spoločnosti.

Titul A je tu zas odporúčame tým, ktorí sa radi zasmejú, ale aj zamyslia. Tým, ktorým je blízka satira a vedia sa na veci pozrieť s odstupom.